Ο τζόγος και ο εθισμός είναι... πρόβλημα -Το betone αναλύει τα δεδομένα και τι πρέπει να προσέχουμε

Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι ο τζόγος είναι από τις πιο βαριές εξαρτήσεις.

Προφανώς, αρκετοί απολαμβάνουν τα τυχερά παιχνίδια και κάθε θεωρία στοιχήματος χωρίς να έχουν πρόβλημα, ωστόσο πάρα πολλοί χάνουν τον έλεγχο και τελικά το παιχνίδι γίνεται εθισμός. Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται η εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που αναφέρουν ότι υπάρχει «συννοσηρότητα» της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια με την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Προβλήματα από τον τζόγο

Ειδικότερα, οι άντρες που αναπτύσσουν εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια τείνουν να έχουν προβλήματα με το αλκοόλ και παρορμητική συμπεριφορά. Οι γυναίκες που έχουν αυτού του είδους την εξαρτητική συμπεριφορά έχουν προβλήματα με το άγχος, την κατάθλιψη και διπολική διαταραχή.

Η εξάρτηση στους ενήλικες

Τα προβλήματα εθισμού στα τυχερά παιχνίδια όσο νωρίτερα ηλικιακά αναπτύσσονται τόσο πιο μεγάλη είναι η εξάρτηση στην ενήλικη ζωή και τόσο πιο δύσκολη η αποχή από αυτά. Η διαταραχή στα τυχερά παιχνίδια τείνει να αυξάνεται με τη διάρκεια των χρόνων.

Τα άτομα που εξαρτημένα από τα τυχερά παιχνίδια με την πάροδο του χρόνου τείνουν να αυξάνουν σταδιακά ποσά και πονταρίσματα.
Σημάδια μιας τέτοιου είδους εξάρτησης είναι η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά παιξίματος, η επίμονη ανάγκη μεγαλύτερου ποσού σε στοιχήματα, αλλά και η ευερεθιστότητα όταν επιδιώκεται αποχή από το παιχνίδι.

Πολλές φορές το ρίσκο για να ρεφάρεις μεγαλώνει, οι προσπάθειες για να ξεκόψεις πέφτουν στο κενό, ενώ κάποιοι έχουν χάσει περιουσίες και δουλειές από τον τζόγο και έχουν δει τις οικογένειές τους να διαλύονται.

Οι άνδρες το μεγαλύτερο πρόβλημα

Το φύλο παίζει ρόλο στον τζόγο καθώς οι άνδρες και δη οι νέοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαταραχή εξάρτησης στα τυχερά παιχνίδια.

Αγχος, παρορμητικότητα, κατάθλιψη και διαταραχή προσωπικότητας είναι μερικά από τα αποτελέσματα της εξάρτησης αυτής. Να σημειωθεί πως άτομα με προβλήματα εθισμού σε ουσίες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν εξάρτηση στα τυχερά παιχνίδια.

Τέλος, η διαταραχή των τυχερών παιχνιδιών είναι πιο συχνή σε άτομα με χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο.

Απαραίτητη η υποστήριξη

Αυτό που χρειάζεται είναι μια ολοκληρωμένη θεραπεία. Μια που συνδυάζει την εκπαίδευση, ίσως την φαρμακευτική αγωγή, την ομαδική θεραπεία, και τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Κινήσεις που συνιστούν δράση η οποία είναι αποτελεσματική στις εξαρτήσεις τυχερών παιχνιδιών και παράλληλα ουσιών.

Στην Ελλάδα, το ΚΕΘΕΑ έχει δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Οι ειδικοί γνωρίζουν καλύτερα από όλους το πρόβλημα του εθισμού και το πώς θα αντιμετωπισθεί.

Είναι υπόθεση όλων

Όταν διαγνωσθεί δεν θα πρέπει ποτέ να χάνεται χρόνος. Δεν είναι υπόθεση ενός, αλλά πολλών. Αυτό διότι ο εθισμένος δεν προκαλεί πρόβλημα μόνο στον εαυτό του, αλλά και στο άμεσο κοινωνικό και οικογενειακό του περιβάλλον.

TIPSTERS